Yabancılara Çalışma İzni; Yabancı çalışma izni alma konusunda işverenlerin izlemesi gereken prosedür bu makalenin konusudur.
Ülkemizde yabancı uyruklu sayısının artmasıyla birlikte işyerlerinde kayıt dışı yabancı işçi sayısı da artmıştır. Yabancılara Çalışma İzni, Yabancı uyrukluların kayıt dışı çalıştırıldığı Sosyal Güvenlik müfettişleri ve denetçileri tarafından tespit edildiğinde işverenler ağır idari para cezaları ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu idari para cezalarından kaçınmak için işverenlerin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na çalışma izni başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
Yurtdışı Çalışma İzni Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
4817 Sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nin 13. maddesi uyarınca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yayınlanan karara göre 2020 yılı asgari ücret, başvuru tarihinden sonraki asgari ücret tutarı dikkate alınarak , minimumdur;
Ev Hizmetlerinde çalışacak yabancılar için brüt asgari ücret: 2.943 TL Turizm-animasyon organizasyon şirketlerinde akrobat ve benzeri unvanlarda çalışacak yabancılar ile masör, masöz, SPA terapisti gibi işlerde çalışacak yabancılar için asgari ücretin 2 katı 2.943.00 x 2 = 5.886 TL. Satış elemanı, pazarlama, ihracat sorumlusu statüsünde çalışacak yabancılar için asgari ücretin 1,5 katı 2.943.00 x 1.5 = 4.414.50 TL Uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerde çalışacaklar, öğretmenler, doktorlar asgari ücretin 3 katı 2.943.00 x 3 = 8.829.20 TL Birim veya şube müdürleri, mühendisler ve mimarlar için asgari ücretin 4 katı 2.943.00 x 4 = 11.772.00 TL’dir. İşveren tarafından çalışma izni başvurusu yapılmadan önce, çalışanın maaşının iş unvanına göre Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenen asgari ücret üzerinden ödenmesi gerekmektedir. Uzatma başvurularında yanlış maaş girilerek yapılan başvurular, her ay için geriye dönük olarak asgari ücret cezası ile karşı karşıya kalabilir.
Ayrıca eksik olan noktalardan biri de yabancı işçilerin Sosyal Güvenlik Teşviklerinden yararlanıp yararlanamayacağıdır. Yabancı çalışma izni olan yabancı uyruklu işçiler, 7103 ve 6111 sayılı Kanunlardan kaynaklanan istihdam teşviklerinden yararlanabilirler.
Bu içerikte,
Yabancı işçiler için çalışma izni alınması Yabancı şirket ortağı için çalışma izni alınması, Ev işçilerinin çalışma izinlerinin alınması, Geçici koruma sağlanan Suriye uyruklular için çalışma izni alınması, Çalışma izinlerinin yenilenmesi, Yabancı istihdam mevzuatı ile ilgili tüm işlemlerle ilgili olarak özellikle;
Gerekli evrakların hazırlanması, Başvuru ve yazışmaların yapılması ve Tüm süreci takip ederek sonuca en kısa sürede ulaşmanız için size destek oluyoruz.